Am scris, in ultimul timp, o serie de articole despre valori, standarde morale si dileme etice cu speranta secreta ca te vei gandi la ele, le vei discuta cu cineva apropiat (partenerul de cuplu, prieteni, the milkman) si vei ajunge, inevitabil, sa te iei la bataie. Vai, vai, ce fantezii am si eu, sa intri intr-un conflict cu celalalt, asta am vrut sa spun!
Cum discutiile in contradictoriu pe teme morale rareori ajung intr-o zona de mijloc, acceptabila pentru ambele parti (sa ne uitam doar la cei care il iubesc respectiv il urasc pe Traian, presedintele care a inlocuit interviurile de la Cotroceni cu cele de la volanul Daciei (im)personale, cu trei numere de inmatriculare) am motive sa cred ca, pentru a ingropa securea razboiului, mai ales daca imparti asternuturile cu interlocutorul tau, ai spune ceva de genul: „Fiecare cu valorile lui!”
Cu alte cuvinte, nu exista standarde morale obiective si nu exista valori morale superioare in mod obiectiv altora. Fiecare om, in functie si de educatia pe care a primit-o dar si de epoca istorica in care traieste, isi formeaza, fie si inconstient, un sistem de valori si sistemul lui de valori nu este mai bun (sau mai rau) decat sistemele altor oameni. Prin urmare, oamenii au dreptul la propriile optiuni valorice si nu exista temeiuri pentru a judeca aceste optiuni ca fiind de o calitate mai buna sau mai proasta.
Eu cred ca este bine sa omori un adolescent care nu a gresit cu nimic (dar va deveni un dictator de talia lui Adolf Hitler), tu crezi ca o asemenea actiune este profund gresita si cu asta, basta! Discutia se opreste aici. Valoarea mea nu este mai buna decat a ta. De ce? Deoarece judecatile morale sunt relative! Ele sunt exprimate de indivizi particulari, cu istorii diferite de viata, cu simpatii si antipatii personale, apartinand, uneori, unor culturi diferite. Pe ce baza ar putea stabili cineva ca valorile individualismului si independentei din societatile oocidentale sunt superioare valorilor mai colective si mai centrate pe cooperare din tarile asiatice?
Spune-mi, ti-am patruns bine gandul? Este judecata etica, in ultima instanta, o evaluare venita din mintea unui individ, sau a mai multora, fara o corespondenta precisa cu un fapt obiectiv? Sunt deciziile morale mereu interpretabile? Pot fi ele privite din mai multe puncte de vedere, egale? Are alegerea mea morala („este gresit sa ucizi animale pentru a le manca”) o greutate egala cu alegerea ta („este corect din punct de vedere moral sa cresti animale in ferme pentru a le omori si a le manca”), situatie in care nimeni nu are un motiv in plus pentru a-i atrage atentia celuilalt si a-l determina sa renunte la practica lui?
Moralitatea fiind ceva relativ, intotdeauna, nu ar fi mai intelept sa ne toleram reciproc sistemele de valori? (de exemplu, mergand la restaurant, tu sa comanzi un piept de pui, eu niste salate imbietoare si sa ne vedem fiecare de farfuria noastra?
Poate ca da. Dar hai sa reflectam putin: faptul ca nazistii au omorat, in Holocaust, 6 milioane de evrei, este, dupa parerea ta, un lucru corect sau gresit? Imi imaginez despre tine (refuz sa cred ca ai putea fi o altfel de persoana) ca ai raspuns cum raspund si eu: un lucru gresit, profund gresit. Toti oamenii pe care ii cunosc eu ar raspunde la fel, si nu pentru ca sunt evrei (desi unii sunt), adica pentru ca sunt biasati, ci pentru ca, in sistemul lor de valori, o astfel de fapta este gresita.
Insa noi tocmai am stabilit despre moralitate ca este relativa si ca oamenii sunt liberi sa opereze cu orice sisteme de valori morale, acesta fiind un lucru ok (care nu trebuie condamnat ci tolerat). Hai sa presupunem, de dragul analizei, ca vecina ta este nazista (da, tanti aceea pe care o vezi tragand de sacose, cand vine de la piata, si care nu are niciodata intarzieri la plata intretinerii). Ea spune: „Evreii sunt niste fiinte inferioare. In plus, l-au omorat pe Iisus Christos. Evreii trebuie eliminati de pe fata pamantului. Acum nu este posibil, deoarece conduc finantele mondiale, dar va veni si vremea lor. Iar tu, vecinule, nu-mi spune ca gresesc. De ce ar fi credinta mea gresita si a ta corecta? Valorile noastre au aceeasi greutate. Hai sa incheiem aici aceasta discutie!”
Iti reamintesc, tocmai am stabilit ca valorile morale sunt relative si nu exista judecati morale mai bune decat altele. Totusi, daca te uiti la afirmatiile precedente (ale doamnei cu svastica tatuata mai jos de buric), nu ai sentimentul foarte intens ca ar putea exista, totusi, unele judecati morale mai bune decat altele? Altfel spus, indiferent de cultura de care un om apartine si de timpul istoric in care se intampla sa traiasca, a crede despre evrei ca sunt fiinte inferioare care trebuie exterminate este intotdeauna ceva gresit.
Fireste ca unii oameni vor crede lucrul acesta dar de aici nu rezulta ca cea mai buna atitudine pe care o putem avea este de a inchide ochii cu toleranta si a nu incerca sa le aratam ca gresesc, cu atat mai putin inseamna a le ignora actiunile prin care incearca sa-si materializeze credintele (de pilda prin infiintarea unor partide neo-naziste). In acelasi fel, daca violarea femeilor este un lucru intotdeauna gresit, suntem obligati din punct de vedere moral sa-i pedepsim pe cei care fac asta si sa le transmitem foarte clar copiilor, prin diversele practici educationale, ca asemena fapte sunt inacceptabile.
Si acum, daca a ucide evrei sau a viola femei este un lucru gresit in orice fel de epoca istorica, in orice cultura, in orice loc de pe acest pamant, cum sper din tot sufletul ca ai consimtit urmand rationamentul de mai sus:
Moralitatea este sau nu ceva relativ?
Si daca exista macar unele standarde morale care depasesc perioada istorica si cultura unui grup sau popor, care sunt acestea? Care sunt acele judecati morale superioare altora? Si cum stii daca judecatile morale cu care operezi tu intra in prima sau in a doua categorie? Te rog, nu-mi spune ca stii care sunt deoarece „simti”! (cititorii mei au IQ-uri peste medie si de-abia tin pasul cu ei)
P.s. Am evitat orice fel de referiri academice la subiectivisti, relativisti, non-realisti sau non-cognitivisti (jargon de specialitate). In cazul in care apreciezi asta, pozitia ta este a unui relativist moral? (hi hi)