In acest moment, la care scriu, suntem pe planeta 7.037.787.213 omuleti (in jur de 7 miliarde pentru cine proceseaza greu numere cu mai mult de doua cifre). Dar nu am fost intotdeauna asa de multi. Ba, nu cu multe milenii in urma, eram chiar foarte putini. Dupa unele estimari 18.000 de oameni. Da, ai citit bine, populatia unui orasel precum Gherla (sau chiar mai mic) avea la dispozitie o intreaga planeta.
Insa gena explorarii inca nu se activase asa ca locuiau toti pe undeva prin Africa. Atentie, nu in acelasi loc (savana africana e mai mare decat Campia Romana). Fiind animale sociale, stramosii nostri indepartati faceau parte din grupuri de vanatori-culegatori, probabil nu mai mari de 100 de persoane. Iti dai seama, cu atat mai mult daca ai crescut la tara sau intr-un oras de provincie, in astfel de grupuri toata lumea se cunoaste cu toata lumea. Adica lumea (sociala) e mica!
Si acum sa ne gandim la doi inaintasi pe nume Nep respectiv Anx (a nu se confunda cu AXN, canalul TV pe care urmaresti filme SF proaste). Nep si Anx sunt foarte asemanatori din multe puncte de vedere dar exista si ceva care ii diferentiaza profund: felul in care se raporteaza la critica si respingerea sociala, atunci cand gresesc (de exemplu jignesc sau umilesc un vecin).
Nep este, ei bine, nepasator. Nu da doi bani pe evalurea sociala negativa si, pentru ca nu-si modifica atitudinea si comportamentul, cu timpul ajunge sa fie izolat social (nimeni nu-i doreste compania deoarece toata lumea stie cat poate fi de nepoliticos). Anx este exact la polul opus. El este anxios din punct de vedere social si incearca, in permanenta, sa nu faca prostii astfel incat sa atraga sanctiunea sociala. Ca urmare a acestui tip de comportament este acceptat in grup si, poate, chiar valorizat pentru tact sau pentru usurinta cu care isi cere iertare cand face o gafa.
Mai gandeste-te, in plus, si la posibilitatea ca Nep sa fie alungat din trib ca urmare a naturii lui greu de suportat si aminteste-ti ca, in acele vremuri, nu era usor sa traiesti pe cont propriu, fara sa te ajute nimeni. Cu aceste date iti solicit un fel de pariu retrospectiv. Dintre cei doi, Nep si Anx:
Cine a avut sanse mai mari de supravietuire si de reproducere?
Altfel spus, mai degraba genele cui au ajuns pana la noi? Cate femei l-au cautat pe Nep pe coclaurile pe care bantuia pentru a se cupla cu el si, in cazul dubios in care lucrul acesta s-a intamplat, ce sanse de supravietuire au avut copiii acelui cuplu fara a beneficia de suportul grupului social? Sa fi avut insuportabilul Nep mai mult succes reproductiv decat grijuliul Anx sau mai degraba invers? Intr-o noapte, pe cand amandoi dormeau linistiti, mai degraba cine a fost atacat de un tigru flamand?
Aproape ca ti-am furnizat raspunsul, nu? Vezi, pentru ca suntem mostenitorii lui Anx si nu ai lui Nep cel respins de trib, ne pasa de judecata sociala (si suntem si foarte inclinati sa o formulam, ce-ai vorbit azi la pauza de tigara?) si avem abilitati innascute de a procesa informatia sociala. De ce? Deoarece, printre altele, avem un anumit tip de gene. Ale lui Anx!
Si, uneori, exista variatii mai puternice ale acestor gene, un fel de extensie .soc la Anx. Sunt obscur? Bine, ii voi spune direct anxietate sociala. Ai inteles?
P.S. Diferenta este ca acum nu mai suntem 18.000 si exista numeroase alte grupuri in care ne putem integra. Doar ca genele nu stiu asta. Ele fac ceea ce au facut dintotdeauna: maresc nivelul de anxietate in situatii sociale. Nu te astepta sa se schimbe si fii atent(a) si la prichindeii tai, poate le-ai transmis exact versiunea ta. Iar sfatul meu, daca ai inteles acest mecanism, este sa te expui in ciuda mesajelor nelinistitoare pe care ti le trimit genele. Ele mai cred ca te afli in savana africana, alaturi de membrii tribului tau. Dat tu stii ca nu este asa si ca numai in blocul in care stai ar putea incapea lejer doua triburi, ce sa mai zicem de cartierul in care locuiesti sau de prietenii de pe Facebook?