Arhiva 20 09 2012

ne mai uitam si noi, impreuna, la un carburator?

20 09 2012

Din 100 de femei alese la intamplare cate crezi ca sunt interesate de carburatoare? Dar din 100 de barbati? Daca notam cu F primul numar si cu B al doilea numar, ce crezi, F este mai mic sau mai mare decat B?

Daca folosim in loc de un singur esantion mai multe, eventual din tari diferite (unde exista masini, desigur) vom obtine, oare, un rezultat consistent? (de fiecare data F este mai mic decat B sau invers)

Hai sa presupunem cazul F < B (hmm, ce m-o fi apucat de am ales aceasta varianta?) Daca am obtinut, din nou si din nou, acest rezultat, ce ar putea spune el despre anumite aspecte ale mintilor femeilor respectiv barbatilor? Atentie, nu mintea unei anumite femei si nu mintea unui anumit barbat ci mintea feminina respectiv masculina ca medie!

Te-ai gandi ca fetitele, inca de mici, au fost supuse unei presiuni socializatoare de natura a le tine cat mai departe de masinute si camioane de jucarie? Te-ai gandi ca baieteii, in medie, au fost invitati de tatii lor sa exploreze spatiul enigmatic (sibilinic?) de sub capota masinii? Sau te-ai gandi ca, mai degraba, aceste rezultate reflecta preferinte innascute? (probabil controlate genetic si hormonal)

Oricat ar parea de ciudat, pentru ca nu te cunosc, daca optezi pentru prima explicatie (dezinteresul femeilor pentru carburatoare reflecta felul in care au fost socializate inauntrul culturii occidentale) eu pot prezice si nivelul tau de idealism si inclinatia de a favoriza politici de stanga. M-as aventura chiar sa prezic, daca am fi cetateni SUA, daca citesti mai degraba New York Times sau Wall Street Journal. Fireste ca as gresi in cateva cazuri dar ce te faci daca as avea dreptate in cele mai multe?  ( cifre semnificative statistic)

Dar si mai important, lasandu-ma pe mine de o parte, ce-ar spune asta despre natura umana?