Arhiva 27 09 2012

indoctrinarea (noi intamplari)

27 09 2012

Iata un fragment dintr-un articol aparut astazi pe HotNews.ro pe marginea unui comunicat al Patriarhiei in deja traditionala disputa cu o organizatie nonguvernamentala.

Reprezentantii Patriarhiei subliniaza ca, potrivit prevederilor constitutionale si legale care reglementeaza statutul orei de religie in invatamantul public, scoala nu este obligata sa ceara acordul parintilor pentru participarea copiilor la ora de religie.

Nu este obligata sa ceara acordul parintilor? Dar cui trebuie sa ceara acordul, in acest caz? Ingerilor? Spiridusilor? Lui Harry Potter?

till death will tear us apart (or sooner)

27 09 2012

Un tanar aflat in cautarea intelepciunii ma intreaba (din greseala, sunt sigur) si pe mine una-alta despre monogamie. Mai exact, vrea sa stie daca, in viziunea mea, monogamia este un lucru bun.

Hait! Oare mai pot sa ies pe strada daca spun (tot) ce gandesc? Pe de alta parte, ma simt asigurat de absenta contului de pe Facebook si, iata, ma aventurez (inconstient?) sa raspund:

Oamenii sunt mamifere si, in acord cu aceasta conditie, cauta mereu varietate sexuala. Da, monogamia nu este un lucru natural. Oamenii sunt in mod natural „rezistenti” la monogamie, nu predispusi catre ea. De aici nu rezulta ca monogamia nu poate fi dorita, pentru ca este sau ca, o data asumata, nu va fi un lucru bun deoarece, in anumite cazuri, mai degraba numeroase, chiar este un lucru bun. Dar nu e usoara! (nefiind naturala asa cum este, de exemplu, dorinta de a bea apa atunci cand iti este sete)

Exista o diferenta uriasa intre ceea ce este monogamia (sau nu este: nu este un lucru natural) si ceea ce trebuie sa fie (sau nu trebuie sa fie). Aceasta diferenta a facut-o, pentru prima oara in istorie, intr-un mod explicit, domnul David Hume (in acest moment devorat in totalitate de viermi). El a diferentiat faptele (ceea ce este) de valori (ceea ce trebuie sa fie). Confuzia lor, in zilele noastre, se numeste the naturalistic fallacy (ceea ce este natural este bun, ceea ce nu este natural nu este bun;vezi si atractia etichetelor cu „100% natural” dar nu uita ca si uraganele sunt naturale)

Prin urmare, monogamia, ca fapt biologic, nu este caracteristica pentru animale (sau fiinte umane) dar asta nu inseamna ca nu poate fi asumata ca o valoare („vreau sa traiesc alaturi de tine si sa-ti fiu fidel(a) pana la sfarsitul vietii”). Biologia noastra nu ne predispune sa fim monogami insa noi putem alege sa fim astfel. Doar ca nu va fi usor (si nici nu este, cum ar putea marturisi chiar si cei foarte conservatori sau religiosi, in spectrul fundamentalist)

Daca nu am fost limpede promit sa revin dar, incepand de astazi, voi fi mai atent cand traversez strada.