In loc sa-l astepti pe Mos Craciun iti propun un experiment mai interesant (desi ar putea parea banal): Fie doua pahare identice, unul plin cu apa si celalalt complet gol (fara nici un strop de apa). Ambele se afla pe masa ta din bucatarie (nu te intreba cum am ajuns acolo pentru a realiza setting-ul acestui experiment: nici in cazul lui Mos Craciun (sau variantele lui mai spirituale) nu te intrebi cum reuseste sa se strecoare printre legile fizicii).
Bine. Acum te rog sa iei paharul cu apa si sa torni jumatate in paharul fara apa (te rog sa nu faci mizerie, stii ca unul din membrii familiei tale este obsesiv cu scoruri mari in DSM-V: apropo, va aparea in curand, urmeaza un nou spectacol!)
Te-ai descurcat minunat! Acum te rog sa asezi paharul pe jumatate gol pe marginea mesei. Asta a fost tot. Iti multumesc pentru participare!
PS Ah, era sa uit: ce pahar ai ales? Te intreb deoarece ambele sunt pe jumatate goale. Intuitia mea este ca ai ales paharul care a fost candva (la inceputul experimentului) plin si a devenit ulterior pe jumatate plin (sau pe jumatate gol).
Multumesc, multumesc! (te cunosc bine) Totusi, ramane o intrebare: oare de ce ai facut aceasta alegere?
Sher, S., & McKenzie, C. R. M. (2006). Information leakage from logically equivalent frames. Cognition, 101, 467-494.