Arhiva 21 05 2013

daca vrei sa fii (si mai) sexy

21 05 2013

Serviciile secrete, specializate in calculul probabilitatilor, m-au informat, adineauri, ca sunt sanse mari ca tu, persoana aflata in vizita acum pe acest blog, sa fii femeie si afland subiectul articolului (e despre fotbal) sa parasesti de urgenta acest splendid spatiu virtual.

Propunerea mea este sa ramai si-ti spun si de ce: ai ocazia sa-ti impresionezi partenerul preocupat de fotbal, urmarind impreuna un meci (poate chiar finala Ligii Campionilor, sambata).

Mai intai trebuie sa afli ce este acela un ofsaid: este atunci cand cel mai avansat membru al echipei care ataca, in clipa in care i se transmite mingea, se afla in spatele celui din urma membru al echipei care se apara (cu exceptia portarului). Cine face aceasta evaluare? Arbitrul de tusa! Este ea simpla? Aparent, da, insa exista anumite particularitati ale creierului care o fac dificila (iar partenerul tau, daca nu citeste carti dedicate neurostiintelor, nu stie asta: de aceea zic, sau prezic, o impresie excelenta pe care o vei face)

Problema este urmatoarea: arbitrul de tusa nu poate focaliza simultan privirea pe cel care trimite pasa (pozitia lui), pe cel care urmeaza sa o receptioneze si pe ultimul aparator al echipei adverse. El (arbitrul) trebuie sa mute privirea iar aceasta operatiune ii ia cel putin 100 de milisecunde. Eh, cate lucruri se pot intampla in 100 de milisecunde (milioane de suporteri pot fi distrusi, sufleteste, desigur!)

Daca doua evenimente se produc simultan tendinta creierelor noastre este sa considere primul eveniment observat/vazut ca producandu-se primul! Aceasta este prima sursa de erori. A doua sursa de erori se numeste the flash-lag effect si iti sugerez sa faci pe misterioasa si sa nu-i explici iubitului tau plin de testosteron (pentru ca nu vei sti: deoarece nici eu nu-ti explic tie, te rog doar sa ma crezi pe cuvant)

Cele doua surse de erori, cumulate, genereaza adevarate drame (fotbalul este noua religie, aducand in sanctuarele lui, uneori, si 50 sau 60.000 de „enoriasi”). Da, arbitrii de tusa gresesc, fiind convinsi ca au apreciat corect (nu stiu ca sunt pacaliti de propriile lor creiere). Cred ca partenerul tau va fi curios sa afle (de la tine!!!) procentul de judecati gresite dintr-un meci.

Si, ca sa fii si mai interesanta (deci atragatoare, hihi!) poti face o predictie inca de la bun inceput: ii privesti cu atentie pe cei doi arbitri de tusa, mimezi un proces misterios de evaluare a lor si apoi spui: Sunt aproape sigura ca fiecare dintre ei, daca va avea de judecat cel putin 8 faze dificile (la limita), va face cel putin doua greseli.

La final iti sugerez sa joci cartea modestiei si sa pretinzi ca nu ai realizat nimic special. Stiinta este de partea ta: 25% din fazele de ofsaid sunt evaluate gresit de arbitri. De ce? Pentru ca exista cele doua surse de erori mentionate mai sus.

McDonald, J. J., Teder-Sälejärvi, W. A., Di Russo, F., & Hillyard, S. A. (2005). Neural basis of auditory-induced shifts in visual time-order perception. Nature Neuroscience, 8, 1197-1202.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC535985/