Arhiva luna 06, 2013

de ce merita sa-ti doresti sa fii o persoana rationala

29 06 2013

De cate ori ai auzit spunandu-se despre cineva „Este (mult)  prea rational!”? (da, poate chiar despre tine) Dar ce inseamna sa fii prea rational? Este posibil sa fii prea rational sau folosim in mod gresit adverbul prea? (crezi ca sunt din cale-afara de analitic abordand aceasta tema sau ca alegerea mea nu este nici prea-prea nici foarte-foarte?)

Pentru a te ajuta sa raspunzi la intrebarile de mai sus, in cazul fericit in care nu ai disparut deja (fiind o persoana prea superficiala in gandire) mediteaza si la urmatoarea tema: Este posibil sa fii mult prea insarcinata? Sau sa fii insarcinata dar nu foarte mult? (in sensul de a purta un fat in pantece)

Vreau sa fac dreptate expresiei „a fi rational” indicand, inca de la inceput, existenta unui sens (nepotrivit!) in care ea este folosita (o persoana prea rationala fiind o persoana care nu valorizeaza sau chiar neaga emotiile) si unui alt sens (corect!) in care ea merita si trebuie sa fie folosita, daca intentionam sa gandim si sa vorbim corect.

Hai sa ne imaginam ca urmeaza sa mergi la o intalnire cu un Fat Frumos imbracata in cea mai sexy rochita a ta. Nefiind imprudenta, in ciuda hormonilor pe care ii identifici deja in mod eronat cu dragostea, te uiti pe fereastra si vezi cativa nori amenintatori (roz?), prevestind, desigur, o rapaiala (o partida scurta, daca imi poti scuza limbajul licentios; de ploaie, desigur)

Scopul tau este sa ajungi la intalnire placut uscata (si abia ulterior sa devii uda, da, mi-am tras anticipativ doua palme peste fata sau, daca verbul „a trage” are anumite conotatii, poftim, m-am autopalmuit…cine este perversa acum?)

Esti acasa (in punctul X) si vrei sa ajungi la intalnire (in punctul Y) doar ca intre X si Y este posibil sa te prinda ploaia iat tu  iti doresti sa ajungi in Y cu hainele dar si cu parul uscat (desi parul ud ar putea fi mai sexy functionand si ca un priming lipsit de subtilitate)

Cum este rational sa procedezi daca vrei sa-ti atingi scopul?

Fireste, sa-ti iei umbrela, atunci cand pleci de-acasa. Esti o persoana rationala daca iti iei umbrela si esti, dimpotriva, irationala daca nu ti-o iei (nu vrei sa te ude ploaia si cu toate acestea nu-ti iei umbrela) Esti cumva foarte rationala sau excesiv de rationala daca iti iei umbrela? Nu, esti pur si simplu rationala, fara nici un superlativ relativ sau absolut.

 A fi (o persoana) rationala inseamna a gandi astfel incat sa iti protejezi cele mai bune interese si sa iti atingi scopurile.

In cazul simplu ales de mine, scopul tau este sa ai imbracamintea uscata la intalnire iar pentru asta este necesar sa te aperi de ploaie cu ajutorul unei umbrele (asta deoarece taxiul nu poate parca exact la scara casei tale sau, si mai bine, direct in hol)

Daca am cazut de acord asupra definitiei (fiind persoane rationale?) atunci nu vei avea nimic de obiectat cand voi afirma ca  a fi sau a deveni persoane rationale este un lucru bun prin el insusi. Toti oamenii au nevoie sa fie „rationali” in masura in care au scopuri valorizate si, nefiind idioti, vor sa si le atinga.

In ce masura scopurile alese de oameni le amplifica sau le coboara calitatea vietii (vezi un articol mai vechi despre miswanting) este o alta discutie (oamenii pot da dovada de gandire modesta atunci cand isi stabilesc scopurile: poate fi o idee foarte proasta sa te intalnesti cu Fat Frumos purtator de HPV) De asemenea, oamenii pot avea credinte gresite despre cel mai bun mod prin care isi pot implini obiectivele (fiind neinformati sau prizonieri ai unor biasuri sau indusi deliberat in eroare) Dar incercarea de a potrivi comportamentele cu scopurile, folosind informatiile care le stau la dispozitie (inclusiv propriile credinte) arata ca sunt persoane rationale.

Noi toti avem tot felul de scopuri si gandim astfel incat sa ni le atingem, nu gandim astfel incat sa nu ni le atingem. Aceasta gandire se numeste „rationala” iar noi suntem persoane rationale atunci cand o exersam (si dragalasa ta vietate, proaspat iesita din stadiul senzoriomotor, este „rationala” atunci cand stie ca, plangand, te face sa cedezi din indiferent ce ti-ai propus si nu are legatura cu dorinta ei, si, normal, se comporta ca atare (desi cred ca o astfel de circumstanta este una din ultimele cand tu ti-ai putea evalua odrasla ca fiind rationala, hihi!))

Putem dezbate daca progeniturile purtatoare de pampersi merita atributul de „rationale” dar, dincolo de asta, sau de ele, mai bine zis, calitatea de a fi rationala a gandirii unei fiinte umane este inalt dezirabila si, daca ne intereseaza sa traim vieti mai bune, adica sa fim fericiti, ar trebui sa ne preocupe si, in loc sa ne temem de ea sau sa o devalorizam, sa o cultivam sistematic, inclusiv la adorabilele aschimodii care ne submineaza incat dar sigur bugetele de venituri si cheltuieli.

Asa cum este bine sa respiri este la fel de bine sa fii o persoana rationala! (in cazul in care intentionezi sa-ti amintesti o singura propozitie din acest articol)

A fi rational nu inseamna a iti nega emotiile, dorintele, nevoile sau sentimentele ci a gandi in armonie cu scopurile tale (a gandi astfel incat sa iti atingi scopurile iar daca ma intrebi de ce este important sa iti atingi scopurile este randul tau sa-ti tragi nu o palma peste fata ci un ciocan peste degetele care te-au purtat pe acest blog: iti sugerez Sledgehammer, Peter Gabriel, din vremea adolescentei mele)

Fireste ca poti gandi si altfel in raport cu scopurile tale. Iti poti dori sa nu ajungi uda la intalnire si poti alege sa mergi prin ploaie, eventual rugandu-te sa fie insotita de grindina (cateva roci mai sanatoase te-ar putea ajuta sa-ti vii in fire). Iti poti dori o relatie de cuplu calma si linistita si poti alege sa te casatoresti cu cel mai agresiv si resentimentar barbat din cercul tau de cunostinte. Iti poti dori sa intri la un liceu prestigios si sa nu te prezinti la Evaluarea Nationala (recent incheiata).

Iti poti dori sa ajuti oamenii sa se vindece de unele probleme psihologice si poti alege o scoala de psihoterapie notorie pentru lipsa ei de rezultate sau pentru rezultatele intamplatoare pe care le obtine. Iti poti dori o silueta de viespe (WHR 0,72) si poti alege sa mananci in fiecare seara 500 de grame de inghetata cu ciocolata, in fata televizorului. S.a.m.d., ai prins ideea.

Poti fi o persoana irationala  si cel mai trist lucru ar fi sa nu-ti dai seama de asta. Ba chiar sa numesti aceste comportamente, autoglorificandu-te, creative, spontane sau originale. Nu, creativitatea sanatoasa/adaptativa este cu totul altceva. La fel spontaneitatea sau originalitatea.

Nu are nici un sens sa fii irationala. Irationalitatea nu te duce nicaieri, doar iti iroseste timpul, energia sau resursele si niciunul din acesti factori nu are reputatia de a fi infinit. Cand sunt constienti de cele mai bune interese ale lor oamenii  au nevoie sa fie rationali. De aici nu rezulta ca imediat ca noi (oamenii) suntem si capabili sa gandim bine, sa operam cu credinte (relativ) corecte despre realitate si sa luam cele mai bune decizii in vederea atingerii scopurilor. Dar putem depune eforturi serioase in aceste directii, eforturi care, mai devreme sau mai tarziu, se vor dovedi recompensatoare.

Oamenii rationali au sanse mult mai mari sa se bucure de viata si sa traiasca vieti pline de sens (fericirea eudaimonica, conform lui Aristotel) decat cei irationali. Cei irationali vor sa nu fie udati de ploaie dar circula prin ploaia torentiala fara umbrela. Apoi, eventual, sunt mirati de intreaga poveste.

Dar nu-i nimic, mirarea este inceputul intelepciunii.

magicul numar 58

28 06 2013

Maiculita, ce-am facut? Am dat o raita adineauri pe blogul domnului Sami, acela cu litere (Ph. D) la finalul numelui si ce-am descoperit ingrozit? 58 de…cum sa le zic…reactii emotionale cu valente pozitive, poftim!

Dragi vizitatori, nu am convenit impreuna (telepatick) ca ne oprim la 31? Ori avem o problema cu disciplina si autoritatea? (al patrulea sistem psihologic in opinia la fel de dezinformata a domnului Haidt, unul din psihologii mei preferati de peste ocean, alaturi de multi altii pentru care nu am suficiente oase in corp, da, am depasit numaratoarea pe degete)

Va reamintesc, respectuos, ca selectia naturala ne-a distribuit cu generozitate creiere preocupate de supravietuire (si sex, si sex!) si nu de adevar. Adevarul nu tine de foame iar cautarea lui diminueaza depozitele de glucoza din corp. Prin urmare, va rog, mai potoliti-va cu like-urile!

filosofii coerente de viata (studiu de caz)

27 06 2013

Dupa ce am vizualizat indelung, imobilizat in postura lotusului (Padmasana, pentru yoghinii  suedezi care ma citeste), o situatie publica in care sa-l oblig pe domnul Sas Seramis, doctor in psihologie (ce gluma colosala!), sa admita ce intentioneaza sa realizeze in aceasta viata (doar una dintr-un sirag nesfarsit de existente spiritually informed), ieri, in sfarsit, mi s-a implinit visul (recunosc, si cu ajutorul unei tinere vrajitoare care a oficiat un ritual intr-un boschet din parcul din apropiere, si asta doar pentru ca lenea mea proverbiala m-a impiedicat sa ma deplasez pana in padurea Baneasa)

Domnul Sami, cum am auzit ca ar fi (supra) numit de adoratori (persoane fixate in stadiul oral) a recunoscut public misiunea asumata de dansul, aproape sigur intr-un moment de luciditate diminuata de sevrajul prelungit in care se afla de luni bune, ca urmare a renuntarii la fumat dupa o cariera promitatoare de 20 de ani.

Pentru a face lucrurile (o asteptata  si necesara retractare) si mai complicate, purtat de acelasi entuziasm suspect domnul Sami a reluat declaratia pe blogul personal unde a primit deja, de la entitatile naive care stau cu gura cascata la el (scuze, nu pot sa ies din paradigma orala), 31 de laicuri.

http://www.sasseramis.ro/emanatii-psionice-educatia-stiintifica-in-psihologie

Nu vad ce as mai putea comenta. Ma tem doar pentru studentii dansului deoarece, daca e sa cred anumite unde cuantice receptate gratie unei strabunici de care sunt fantomizat, ea insasi contraidentificata cu un nepot care s-a inecat cu propria genograma in timp ce incerca sa o asimileze (bucal, desigur), din toamna va sustine primul curs de Psihologie Evolutionista din Bucuresti.

Doamne Dumnezeule, cum ai permis sa se intample asa ceva? Propun, pentru echilibru, un curs de Intelligent Design, daca se poate cu participarea extraordinara (profesor disociat) a domnului Richard Dawkins, cel care a aruncat in aer casele de pariuri, refuzand cu incapatanare sa moara intr-un accident providential inspirat de rugaciunile a milioane de credinciosi, purtatori de ceasuri si abonati la un sejur relativ lung in Eden, costuri de transport asigurate doar dus.

Nu inteleg de ce tanarul cu nume predestinat (astralo-numerologico-holistic) nu tolereaza psihologia mumbo-jumbo si variantele ei gobbledygook  (poti incerca pe silabe). Si mai putin inteleg decizia de a promova gandirea stiintifica in psihologie cand stie foarte bine (de la mine) cata nevoie au oamenii de iluzii confortabile si cat de greu sau imposibil de acceptat este adevarul.

Cu toate acestea, spre hazul porumbeilor lui Skinner, care au invatat sa fie supersitiosi, voi ruga prietenul meu imaginar, conservat din copilaria operatiilor concrete, sa caute urgent o pisica neagra si sa-i taie calea, apoi sa scuipe, oh, nu, sa saliveze usor in sanul lui Avraam si sa murmure o scurta incantatie in cinstea selectiei naturale antropomorfizate intr-un inginer lipsit de viziune (cu functia executiva a anticipatiei blocata), sigiland in planul astral (termen tehnic) dorinta mea ca domnul Sami sa-si implineasca fantasmagoricul plan. Asa sa ne-ajute Dumnezeu si, daca se poate, si cativa incubus! (entitati care nu au trecut cu succes faimosul test psihologic al cubului)

 

daca ai inceput sa te simti obosita

27 06 2013

O admiratoare secreta mi-a trimis, zilele trecute, cu sprijinul dezinteresat al companiei Fan Courier, o carte cu poezii. Primul meu impuls a fost sa o depozitez intr-un anume loc ofensator pentru naturile mai lirice, motiv pentru care nu-l voi dezvalui (iar tu poti intelege cat de mult ma intereseaza poeziile)

Totusi, fiind relativ recent expus unor cursuri care vizeaza autocontrolul, am rezistat acestui impuls si am deschis-o (nu inainte de a contacta 3 detectivi particulari deoarece am 3 suspiciuni; am avut mai multe dar au marturisit sub tortura de tip Guantanamera sau asa ceva)

Probabil sunt eu extrem de norocos deoarece am deschis-o la o poezie care mi-a placut (adica a eliberat opioide endogene in creier). Poate nici nu era greu, fiind prima. Se numeste Draga tu si, cu infinita durere in suflet recunosc, condenseaza aproximativ jumatate din tratatul meu de Psihologia Cuplului scris, din fericire, in alta viata. Cealalta jumatate ar putea fi sintetizata de o bijuterie asemanatoare si poate chiar as afla daca nu as gasi masochista o astfel de curiozitate.

imaginează-ţi iubirea
ca pe o mică şaretă facută dintr-un material
extrem de uşor, să zicem, speranţă,
trasă de doi fluturi;
când unul dintre fluturi – el, să zicem,
trage un pic mai încet la şaretă, tu
începi să te simţi încet-încet
(pentru că şareta e foarte uşoară)
obosită; pe distanţe lungi se poate ajunge
într-adevăr, la extenuare.
Dar noi, ăştia care tragem la şaretă din plăcere,
nu obişnuim să ne plângem
când şareta e un pic mai grea, nu?
chiar şi dac-o tragem la deal.
Pentru că ştim că dacă noi tragem
în ritmul nostru, maximul
de rău care se poate întâmpla
e ca celălalt fluture să se împiedice
şi să renunţe. Iar noi rămânem singuri
şi oh! atât de liberi trăgând
după noi o şaretă facută dintr-un material
atât de uşor, să-i zicem, speranţă.

PS Domnule Iv, in calitate de autor al poeziei pe care am reprodus-o fara sa va cer permisiunea, sper sa va ridicati la inaltimea numelui dvs. (Iv cel Naiv) si sa nu solicitati compensatii financiare. In caz contrar promit sa vi le trimit prin intermediul unui bondar. Da, si eu pot sa fac rime.

exodul (varianta rurala)

27 06 2013

Am inceput sa urmaresc regulat un serial pe nume Dr. House (stiu, stiu, a fost difuzat acum 100 de ani) si, fiind nevrotic, mi-a cazut cu tronc o doctorita pe nume Cameron (e dusa cu pluta, bine de tot) Cred ca sub influenta ei (telepatica) am aflat, fara sa-mi propun, de o initiativa a studentilor medicinisti din Bucuresti.

Alti mutanti, evident. Ei pleaca la sfarsit de saptamana prin satele romanesti si ofera consultatii medicale gratuite. Iata ce o spune o tanara aiurita:

“Eu pot sa vorbesc din punctul meu de vedere: asa iti dai seama de ce ti-ai ales sa faci asta in viata. Noi nu constientizam in fiecare zi, mergem la facultate, la stagii, la ora 2 se termina, eventual mai avem ceva dupa-amiaza. Dar cand pleci undeva si omul cu care vorbesti se uita la tine ca la un mic Dumnezeu si ia seama la tot ce spui, iti dai seama cat de important e ceea ce faci.

Copii, cine v-a bagat in cap (in parietal sau in temporal?) ideile astea? Stiti ca sunt periculoase? (Auzi, sa-ti dai seama de ce ti-ai ales sa faci asta in viata. Mama ei de constientizare!) Ma ofer sa vi le scot din cap, contracost, desigur. Va astept la cabinet, intr-un cartier luxos al Capitalei.

Pentru cei care imi supraestimeaza resursele imaginative:

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15078702-telefonul-unor-studenti-medicinisti-catre-ministrul-sanatatii.htm