Arhiva 25 02 2016

exasperatio

25 02 2016

In ultimul timp, impotriva celor mai bune instincte, am ascultat, cu scopul de a ma tortura, cateva argumente in favoarea prezentei limbii Latine in curriculum. (Ups! Curriculum?)

Oamenii care le formuleaza (sau doar le repeta) sunt, as putea sa jur (pe un text al lui Seneca), bine intentionati. Nu ma grabesc, totusi, sa-mi rezerv bilete low-cost prin intermediul agentiei de turism Drumul spre Iad si am cateva intrebari. (Voi cita mai intai argumentul lor.)

  1. Limba latina dezvolta capacitatea de a gandi. In regula. Limba franceza nu dezvolta capacitatea de a gandi? Sau limba germana? Ori limba engleza? Sau orice alta limba vorbita de (foarte) multi oameni? Si, daca Da (limbile enumerate de mine sustin si stimuleaza gandirea) de ce sa nu le invatam pe ele? Nu ar avea mai mult sens sa invatam (sa perfectionam) limbi care sunt vorbite in prezent si, probabil (am rezerve in privinta limbii engleze-wink!), vor fi vorbite si in viitor?
  2. Limba latina dezvolta capacitatea de a gandi. (Sunt un om batran. E posibil sa ma repet fara sa-mi dau seama.) In acest caz poate ca noi, cei care nu am studiat latina, suntem incapabili sa gandim sau, anyway (sic!), gandim precar. Eu insumi as putea fi un idiot. De fapt, acum realizez, chiar sunt. Quod erat demonstrandum.
  3. Limba latina dezvolta capacitatea de a gandi. (Inca nu esti impresionata de memoria mea?) Prin urmare, daca rog un „latinist” sa scrie o aplicatie pentru computer (some crazy app, in jargon), cu o minima pregatire va reusi. Sau, poate, ar fi mai bine sa adresez invitatia unei persoane (nomina odiosa) care a studiat logica si limbajele de programare? De fapt, daca ridicam putin ochii din pamant (pentru a privi in departare), in viitor vor fi la mare cautare textele in limba latina si nu soft-urile. Nu pare o idee buna sa-i invatam pe copii sa scrie cod. (Sa gandeasca pentru a putea programa.) Sunt prea criptic? IF („da”) THEN GO TO (punctul anterior). Punctul anterior spune multe despre mine. Non multa sed multum.
  4. Limba latina dezvolta capacitatea de a gandi. Sunt generos. Te las si pe tine sa reflectezi. Te rog, foloseste abilitatile cognitive dezvoltate de variatele intalniri cu viata reala! Experientia docet.