Nu ti-era dor de niste experimente cu copii? Hai sa mai manipulam un pic dragalasele vietati! (probabil intuiesti, toti prietenii mei deja parinti isi tin departe copiii de mine)
Desenam, pe o coala mare de hartie (sau pe trotuar, cu creta) trei copii dintre care doi isi ating capetele cu manutele. Si aducem o papusa (o vom numi Big Bird) care face urmatoarea afirmatie: „Toti copiii din acest desen isi ating capetele cu manutele”. Apoi il intrebam pe prichindel: Este corect ce spune Big Bird?
Aceasta a fost tot. De fapt, nu chiar tot deoarece mai exista o situatie: Copilului ii este aratat exact acelasi desen cu diferenta ca acum Big Bird spune altceva: „ Toti copiii din acest desen trebuie sa-si puna manutele pe cap!”. Iar copilul este intrebat: Exista cineva care face ceva gresit?
Am precizat cumva ca in cumplitul experiment au fost atrasi copilasi de doi ani? Sunt batran, prietene (al blogului), de aceea nu am mentionat de la bun inceput. Si daca tot ne conversam (chipurile), ce crezi, in care din cele doua situatii copiii ofera, in mod sistematic, mai multe raspunsuri corecte?
Acest experiment a fost gandit pentru a testa predictiile psihologiei evolutioniste. Iar copiii s-au comportat asa cum teoria a prezis. Doar ca am uitat sa-ti spun ce prezice teoria, nu-i asa?
Cummins, D.D. (1999b). Early Emergence Of Cheater Detection In Human Development. Presented at the 11th Annual Meeting of the Human Behavior and Evolution Society, Salt Lake City, Utah, June 8, 1999.