In Finlanda numarul persoanelor care sunt agnostice sau nu cred intr-un zeu este estimat undeva spre 60% (estimarea liberala). Altfel spus, o tara cu mai multa de jumatate din populatie sceptica sau convinsa ca nu exista Dumnezeu. Cum valorile morale nu au o origine evolutionista (adica naturala) ci au radacina in credinta religioasa ar fi de asteptat ca finlandezii sa nu exceleze in pln moral. Oare asa sa fie?
Hai sa ne uitam la o realitate a societatii finlandeze, expusa de ambasadoarea acestei tari in Romania:
“Este la fel rezultatul unei dezvoltari de lunga durata, de reforme. Noi, finlandezii, am respectat intotdeauna educatia. Este un domeniu pe care toti finlandezii il pretuim foarte mult. Chiar si in vremurile cand trebuia sa platim pentru educatie, parintii faceau sacrificii pentru ca, copiii lor sa primeasca o educatie buna. … Tot sistemul de educatie este gratuit, iar invatamantul superior este tot gratuit, bineinteles, platim impozite mari pentru acest lucru. Iar succesul acestor reforme este ca toti au sanse egale de a primi o educatie buna in toata tara, nu are importanta in ce zona a tarii traiesti, sau daca vii dintr-o familie bogata sau mai putin bogata. Ai exact aceleasi sanse de educatie. Aceasta a fost tinta reformei educatiei. Este bazata pe o pregatire de foarte inalt nivel al profesorilor, pregatirea universitara dureaza cel putin 5 ani, ca sa devii profesor. Iar meseria de profesor este foarte populara in Finlanda, e dificil sa intri la o facultate pedagogica. Cei mai buni intra acolo. Salariile lor nu sunt cele mai mari dar sunt bune, destul de competitive. Programa este revizuita permanent, pe baza cerintelor economiei, a ceea ce vom avea nevoie peste 10 ani sau 20 de ani. Apoi, exista o foarte buna cooperare intre parinti si profesori si o politica foarte buna de a nu lasa in urma niciun copil. Chiar si copiii cu necesitati speciale merg la aceleasi scoli, ei sunt sprijiniti, primesc ajutor, deci exista aceasta politica de a include cu adevarat pe toti in sistemul de educatie.”
Multumesc, Ulla Vaisto! (este bine sa aflam cum natura umana a inflorit undeva, poate asta ne motiveaza sa ne implicam sau macar sa incepem sa credem ca este posibil)