Am facut un pariu cu mine insumi (am o anumita diversitate interioara, hihi!) si am castigat (fiind imposibil sa pierd) Am scris un mic articol despre excelenta profesionala si ce anume presupune ea si am anticipat un procentaj mic de vizualizari (in raport cu media). Exact asta s-a si intamplat. Dar nu-mi explic de ce (sic!)
Sa fie mediocritatea profesionala o optiune mai buna? Nimeni in toate mintile nu ar sustine asa ceva. Pe de alta parte, nu ar putea exista ceva „de mijloc” intre excelenta si mediocritate? Fireste ca exista si hai sa numim acest ceva un profesionist suficient de bun (dupa modelul lui Winnicott, pentru prietenii psihanalisti)
Care ar putea fi variabila (factorul psihologic) care face diferenta? Ce anume poate fi atat de puternic intr-un om incat sa-l determine sa studieze si sa munceasca 12 ore pe zi, 7 zile pe saptamana, timp de 10 ani? (ma trec fiorii doar scriind aceste cifre)
Si cel care a atins sau intentioneaza sa atinga excelenta profesionala si profesionistul suficient de bun dispun de un set de calitati (sa le spunem abilitati) care permit obtinerea unor rezultate superioare (mediocrul nu obtine rezultate superioare si uneori nu obtine nici un fel de rezultate)
Si atunci, ce anume ii diferentiaza? Sa fie interesul/preferinta vocationala? Nu, nu e nici asta, ambii sunt interesati de domeniul lor. Ce-a mai ramas? De unde ar putea veni aceasta energie fabuloasa? (daca Dr. House ar fi fost un doctor real de cate ore crezi ca ar fi avut nevoie pentru a ajunge la acel nivel? Sunt sub influenta serialului, am mai declarat asta si imi asum intarzierea notorie)
Ar putea cineva sa vizeze excelenta profesionala (sa fie in Top 1%, indiferent de domeniu) doar pentru ca isi propune asta, neavand ceva mai bun de facut? (de exemplu sa iasa la o cafea sau o apa plata cu prietenii) Nu cred. Factorul pe care il am in vedere (cumva si Angela Duckworth, o psihologa pe care o prefer) nu poate fi ales in mod constient. Este vorba despre ceva care exista sau nu iar atunci cand exista, ei bine, nu as fi sigur ca e ceva foarte sanatos (daca definim sanatatea psihologica in termeni statistici ca normalitate)
Te cam tin pe jar? Ok, o sa-i dau si un nume. Excelenta profesionala, pe langa abilitati, perseverenta si interes, mai are nevoie de un ingredient pentru a fi atinsa:
O pasiune mistuitoare. O dragoste incredibila pentru un domeniu. O lebada neagra.