AC (6)

Strack, F., Martin, L. & Stepper, S. (1988). Inhibiting and facilitating conditions of the human smile: A nonobtrusive test of the facial feedback hypothesis. Journal of Personality and Social Psychology, 54, 768-777

Acesta este experimentul clasic cel mai des citat in raport cu ipoteza feedback-ului facial: experienta emotionala poate fi influentata de activitatea faciala.

Cand sunt fericiti oamenii zambesc in mod natural. Se pare ca si reciproca este adevarata: deoarece zambesc oamenii devin un pic mai fericiti. Altfel spus, daca zambesti in mod deliberat, adica manipulezi muschii fetei in mod constient, poti modifica in sens pozitiv dispozitia, asta spune, in esenta, ipoteza feedback-ului facial aplicata starii de fericire.

Subiectii au tinut un creion in gura in doua moduri diferite (intre dinti, fara sa atinga buzele, the teeth position, prin care era contractat zigomaticul mare, numit si muschiul rasului, respectiv cu buzele, fara sa atinga dintii, the lip position, prin care era contractat orbicularis oris iar rezultatul era o frunte incruntata (incearca si tu dar nu prea mult!)

Fireste ca au fost pacaliti (li s-a spus ca rostul acestor pozitii bizare este altul). Apoi au urmarit un desen animat si au fost rugati sa evalueze cat de amuzant li s-a parut. A existat, desigur, si un grup de control: cei care au tinut creionul in mana.

Rezultatele: cei care au tinut creionul intre dinti, in medie, au gasit mai amuzante desenele animate.

Recomandarea mea: poti modifica dispozitia in sens pozitiv nu doar tinand un creion intre dinti (imagineaza-ti cum s-ar uita seful tau la tine) ci si imaginandu-ti/amintindu-ti o situatie amuzanta astfel incat sa fie evocat zambetul: pastreaza acest zambet cel putin 15-30 de secunde (altfel nu apar efecte, timpul fiind prea scurt).

Lucrul acesta este posibil deoarece creierul, oricat de „destept” ar fi, nu detine o functie de centralizare a informatiilor (adica, adesea, „nu stie stanga ce face dreapta”). Regiunile neurale alocate prelucrarii emotionale nu „stiu” ca zambetul a fost provocat in mod constient, de o alta parte a creierului (CPF) si ele isi executa programul pe care il cunosc foarte bine („1.exista o corespondenta intre emotiile pozitive si miscarea marelui zigomatic 2. Acum zigomaticul este activat prin urmare trebuie sa livrez inca un pic de emotie pozitiva”)

Un alt studiu a demonstrat cum poate fi exploatat acest mod de functionare a creierului intr-un alt fel: participantii au fost instruiti sa se concentreze la produsele care apar pe ecranul unui computer. Unele produse se miscau vertical, obligandu-i practic pe subiecti sa dea aprobator din cap, iar altele se miscau orizontal, obligandu-i la un alt gen de miscare). Deciziile luate in final de subiecti au fost semnificativ influentate de aceste miscari de care nu au fost constienti dar care (ele, miscarile) au trezit emotiile corespunzatoare.

Förster, J. (2004). How body feedback influences consumers’ evaluation of products. Journal of Consumer Psychology, 14, 416-426.

http://research.chicagobooth.edu/cdr/workshop/brinol.pdf

Exista o serie de alte mici trucuri (implicand corpul sau elemente ale lui) la care poti apela pentru a-i da dispozitiei o nota mai pozitiva. Daca ti-am trezit gustul pentru ele (si pentru cercetarea psihologica) sunt sigur ca le vei identifica. Vei spune, probabil, ca nu sunt naturale si sunt de acord cu tine. A le folosi presupune sa iei in mod constient decizia de a te simti un pic mai bine. Intre a face ceva natural (sa suferi) si a face ceva artificial (adica deliberat, in urma unui act de gandire) cu efectul de a te simti mai bine, ce preferi?

Deoarece creierul nu a evoluat ca un organ unitar el, sau mai bine-zis parti ale lui, pot fi pacalite, adica manipulate . Nivelul neurotransmitatorilor din creier poate fi manipulat cu ajutorul medicamentelor, drogurilor si, visul oricarei persoane care se lupta cu depresia sau anxietatea, prin procedee noninvazive (dar care presupun efort: cand alergi nu inghiti nimic insa nu e chiar cel mai placut lucru din lume). Tot asa, nivelul dispozitiei poate fi manipulat cu ajutorul unui creion.

De aici nu rezulta ca evenimentele din realitate care au condus la aparitia suferintei vor fi modificate in mod magic. Nici vorba! Inseamna doar ca atitudinea un pic mai pozitiva prin care sunt abordate aceste evenimente poate conduce la rezultate sau solutii mai eficiente.

Just for fun: cum ar fi daca la sfarsitul acestui articol ai zambi in mod constient 15 secunde? Oare ti s-ar putea parea ca viata e mai frumoasa decat credeai?

Comentarii oprite.