Fie un barbat B1 (vei intelege imediat de ce ii spun asa). Este proprietarul unei firme care merge foarte bine (are profituri frumoase si nu face afaceri cu statul). B1 are un frate F1 si o sora S1, ambii casatoriti si avand fiecare cate un copil. F1 si S1 nu sunt la fel de realizati profesional si au castiguri care ii plaseaza putin deasupra limitei supravietuirii.
Cum te-ai putea astepta, F1 si S1 apeleaza periodic la fratele lor, B1, pentru a face fata cheltuielilor zilnice. Dar nu cer niciodata bani pentru ei ci pentru copiii lor. Iar B1 le raspunde solicitarilor deoarece tine la ei (si la nepotii lui).
Si acum intrebarea: in ipoteza in care F1 si S1 au aceleasi nevoi (solicita aceeasi suma) B1 le va raspunde identic sau, de-a lungul timpului, va favoriza pe cineva? (fie F1 fie S1) Si daca „da” (va favoriza) pe cine si de ce?
Imi vei spune ca poate favoriza strict din motive personale (pe o baza subiectiva, de exemplu se intelege mai bine cu sora lui decat cu fratele lui sau invers) De acord. Tocmai de aceea iti propun sa ne gandim la 100 de barbati (B1, B2….B100), fiecare avand un frate si o sora (iar acestia cate un copil).
Ce crezi, in acest caz putem distinge un tipar semnificativ din punct de vedere statistic? Psihologia evolutionista (EP-evolutionary psychology) face o predictie in baza teoriei cu care opereaza. Ea spune ca „da”, exista tendinta ca un frate, atunci cand ajuta copiii altui frate sau copiii unei surori, sa favorizeze anumiti copii.
Ghici pe care si, mai ales, de ce!
PS Daca se intampla sa fii intr-o astfel de situatie l-ai putea intelege mai bine pe fratele tau (intelegand fortele evolutioniste care il determina sa se comporte asa cum se comporta)